حالات و بیماری ها

ارترواسکلروز چیست|انواع،علائم،تشخیص و درمان

ارترواسکلروز چیست؟انواع،علائم و درمان ارترواسکلروز

 

ارترواسکلروز زمانی اتفاق می‌افتد که رگ‌های خونی که اکسیژن و مواد مغذی را از قلب به سایر قسمت‌های بدن (شریان‌ها) حمل می‌کنند، ضخیم و سفت می‌شوند – گاهی اوقات جریان خون را به اندام‌ها و بافت‌ها محدود می‌کنند. شریان های سالم انعطاف پذیر و قابل ارتجاع هستند.

اما با گذشت زمان، دیواره‌های سرخرگ‌ها می‌توانند سخت شوند، وضعیتی که معمولاً سخت شدن شریان‌ها نامیده می‌شود.

آترواسکلروز یک نوع خاص از ارترواسکلروز(تصلب شرایین) است.

آترواسکلروز تجمع چربی، کلسترول و سایر مواد در داخل و روی دیواره شریان است. این تجمع پلاک نامیده می شود. پلاک می تواند باعث باریک شدن شریان ها شود و جریان خون را مسدود کند. پلاک همچنین می تواند ترکیده و منجر به لخته شدن خون شود.

 

اگرچه آترواسکلروز اغلب به عنوان یک مشکل قلبی در نظر گرفته می شود، اما می تواند شریان ها را در هر نقطه از بدن تحت تاثیر قرار دهد. آترواسکلروز قابل درمان است. عادات سبک زندگی سالم می تواند به پیشگیری از تصلب شرایین کمک کند.

ارترواسکلروزیس به معنای “سخت شدن رگ ها” است. این یک اصطلاح پزشکی عمومی است که به سخت یا سفت شدن دیواره های شریان به طور معمول انعطاف پذیر اشاره دارد. شریان های شما رگ های خونی هستند که خون غنی از اکسیژن را از قلب به تمام اندام ها و بافت های بدن می رسانند. سخت شدن رگ‌های شما می‌تواند در جریان خون اختلال ایجاد کند و عملکرد طبیعی سیستم گردش خون را مختل کند.

 

تصلب شرایین فرآیندی تدریجی است که طی سالیان متمادی رخ می دهد و می تواند خطرناک باشد زیرا بی سر و صدا ایجاد می شود. ممکن است برای مدت طولانی هیچ علامتی نداشته باشید تا زمانی که سخت شدن شریان ها منجر به عوارض خاص خودش شود. تصلب شرایین خطر ابتلا به طیف گسترده ای از بیماری های قلبی عروقی (شرایطی که بر قلب و عروق خونی شما تأثیر می گذارد) را افزایش می دهد.

 

انواع ارترواسکلروزیس 

سه نوع اصلی تصلب شرایین وجود دارد:

1-آترواسکلروز

آترواسکلروز تجمع تدریجی پلاک (آتروما) در دیواره شریان های متوسط و بزرگ، شامل موارد زیر است.

آئورت – شریان بزرگ.

عروق کرونر.

شریان های کاروتید.

شریان های فمورال.

شریان های ایلیاک.

پلاک در داخلی ترین لایه دیواره شریان شما (تونیکا اینتیما) ایجاد می شود.

 

این معمولاً در مراحل اولیه هیچ مشکل یا علامتی ایجاد نمی کند. اما همانطور که پلاک رشد می کند، به تدریج دهانه (لومن) شریان شما را باریک می کند. این امر فضای کمتری برای جریان خون ایجاد می کند. تجمع پلاک همچنین خطر لخته شدن خون را افزایش می دهد که می تواند روی پلاک ایجاد شود و جریان خون را به طور کامل مسدود کند. لخته ها می توانند باعث فوریت های پزشکی مانند حمله قلبی یا سکته شوند.

 

2-آرتریولواسکلروز

در حالی که آترواسکلروز بر شریان های متوسط یا بزرگ تأثیر می گذارد، آرتریولواسکلروز عروق کوچک را تحت تأثیر قرار می دهد. اینها اتصال دهنده‌های بین شریان‌های بزرگ‌تر و مویرگ‌های شما هستند. آنها نقش مهمی در کنترل فشار خون شما دارند، یا اینکه چگونه خون با قدرت در بدن شما حرکت می کند.

 

آرتریولواسکلروز ضخیم شدن دیواره شریان های شما است. این می تواند بر شریان های سرتاسر بدن شما، از جمله شریان هایی که در کلیه ها یا مغز شما هستند، تأثیر بگذارد. وقتی دیواره شریان های شما خیلی ضخیم است، نمی توانند کار خود را به درستی انجام دهند. ممکن است خون نتواند به اندام‌های شما برسد که منجر به عوارض می‌شود.

 

 3- اسکلروز کلسیفیک داخلی

نام دیگر این بیماری کلسیفیکاسیون شریان داخلی است. این بدان معنی است که در لایه میانی دیواره شریان شما (تونیکا مدیا) کلسیم تجمع یافته است. کلسیفیکاسیون این لایه میانی باعث سخت شدن دیواره شریان شما می شود. این اغلب در افراد بالای 50 سال اتفاق می افتد، اما اگر شرایط پزشکی خاصی (مانند بیماری مزمن کلیوی) دارید، ممکن است زودتر اتفاق بیفتد.

 

این وضعیت می تواند باعث مشکلات جریان خون شود و خطر ابتلا به عوارض قلبی عروقی را افزایش دهد.

 

علائم و علل

علائم ارترواسکلروز چیست؟

تصلب شرایین معمولاً تا زمانی که منجر به عوارض نشود علائمی ایجاد نمی کند. علائم بسته به مشکل بسیار متفاوت است و می تواند شامل موارد زیر باشد:

درد سوزش یا درد در پاهای شما در حالت استراحت.

تغییرات در دفعات ادرار کردن

درد یا ناراحتی قفسه سینه.

سرگیجه.

پوست خشک، خارش دار یا بی حس می شود.

خستگی.

تپش قلب.

پا درد (لنگش متناوب).

حالت تهوع یا استفراغ.

تنگی نفس.

گفتار نامفهوم یا مشکل در برقراری ارتباط.

زخم روی پاهای شما.

تورم (ادم).

از دست دادن بینایی در یک چشم.

ضعف در یک طرف بدن شما.

 

چه چیزی باعث تصلب شرایین می شود؟

عوامل ایجاد کننده ارترواسکلروز

تغییرات دیواره شریان شما باعث ارترواسکلروز می شود. این تغییرات در ابتدا میکروسکوپی هستند و در سطح سلول های شما اتفاق می افتد. به عنوان مثال، آسیب به پوشش داخلی شریان شما (اندوتلیوم) باعث تصلب شرایین می شود.

 

اغلب با بالا رفتن سن چنین تغییراتی اتفاق می افتد. هیچ کاری نمی توانید برای جلوگیری از خطرات مرتبط با افزایش سن انجام دهید. به همین دلیل مهم است که در مورد سایر عوامل خطر که ممکن است بتوانید آنها را مدیریت کنید، مانند تغییرات سبک زندگی، یاد بگیرید.

 

عوامل خطر ارترواسکلروز

عواملی که منجر به سخت شدن شریان ها می شوند عبارتند از:

بیماری مزمن کلیوی.

فشار خون بالا.

کلسترول بالا.

افزایش سن.

عدم فعالیت بدنی.

سندرم متابولیک.

مصرف تنباکو.

دیابت نوع 2.

برای شناسایی عوامل خطر خود با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کار کنید. به عنوان مثال، شرایط زمینه‌ای همراه با تغییرات سبک زندگی و داروها می‌تواند به سلامت عروق شما کمک زیادی کند.

اثار و معایب ارترواسکلروز چیست؟

تصلب شرایین جریان خون طبیعی را در بدن شما مختل می کند. وقتی شریان‌های شما خیلی سفت هستند، رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به اندام‌ها و بافت‌ها سخت‌تر می‌شود. بنابراین، سخت شدن رگ ها می تواند منجر به عوارضی شود، از جمله:

بیماری شریان کاروتید.

بیماری عروق کرونر.

ایسکمی بحرانی اندام

حمله قلبی.

نارسایی کلیه.

ایسکمی مزانتریک

بیماری شریان محیطی.

آمبولی ریه.

تنگی شریان کلیوی.

سکته.

ترومبوز

حمله ایسکمی گذرا.

ممکن است بیش از یک نوع تصلب شرایین داشته باشید، و اثرات ترکیبی آنها می تواند مشکلات را زودتر از حد معمول ایجاد کند.

 

به عنوان مثال، برخی تحقیقات نشان می دهد که کلسیفیکاسیون شریان داخلی می تواند روند باریک شدن شریان را در هنگام ابتلا به آترواسکلروز سرعت بخشد.

اما اگر لایه میانی  سفت باشد، دیواره شریان شما به اندازه کافی انعطاف پذیر نیست که به سمت بیرون منبسط شود. در نتیجه، تجمع پلاک در انتیما به لومن نفوذ کرده و باعث باریک شدن آن می شود.

 

تشخیص و آزمایشات

تصلب شرایین چگونه تشخیص داده می شود؟

ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی این وضعیت را با موارد زیر تشخیص می دهند:

 

انجام معاینه فیزیکی.

پرسیدن سوالاتی در مورد سابقه خانوادگی بیولوژیکی، شیوه زندگی و علائم.

سفارش تست

آزمایشات برای تشخیص تصلب شرایین

ارائه دهنده شما ممکن است آزمایش هایی را برای بررسی سلامت رگ های خونی، ارزیابی جریان خون و ارزیابی عملکرد قلب شما تجویز کند. آزمایشات احتمالی عبارتند از:

 

سونوگرافی شکم.

آنژیوگرافی.

اشعه ایکس قفسه سینه.

توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن.

اکوکاردیوگرافی (اکو).

الکتروکاردیوگرام (EKG).

تست استرس ورزش

مدیریت و درمان

درمان ارترواسکلروز چیست؟

درمان تصلب شرایین شامل:

تغییرات سبک زندگی (مانند ورزش، تغذیه سالم یا ترک استعمال دخانیات).

داروها

روش ها یا جراحی ها.

پزشک شما درمان را با نیازهای شما تنظیم می کند. آنها برنامه ای برای بهبود جریان خون، کاهش خطر عوارض و مدیریت علائم شما ایجاد خواهند کرد. با پزشک دهنده خود صحبت کنید تا در مورد بهترین موارد در شرایط فردی شما بیشتر بدانید.

 

جلوگیری از ارترواسکلروز

همیشه نمی توان از سخت شدن شریان ها جلوگیری کرد. اما شما می توانید خطر خود را با موارد زیر کاهش دهید:

پرهیز از هرگونه استعمال دخانیات، از جمله سیگار کشیدن، بخار کردن و جویدن تنباکو.

داشتن یک رژیم غذایی سالم برای قلب

حداقل 30 دقیقه در روز، پنج روز یا بیشتر در هفته ورزش کنید.

حفظ وزنی که برای شما مناسب باشد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا