حالات و بیماری ها

خستگی دائمی:8علت اساسی

دلایل خستگی همیشگی

 

آیا احساس می کنید همیشه خسته هستید؟ آیا در بیدار ماندن در طول سریال های کمدی در ساعات پربیننده مشکل دارید؟ بسیاری از ما می دانیم که احساس خستگی چگونه است، به خصوص زمانی که سرماخوردگی، آنفولانزا یا برخی عفونت های ویروسی دیگر داریم. اما زمانی که کمبود انرژی و خستگی مداوم دارید، ممکن است وقت آن رسیده باشد که با پزشک خود مشورت کنید.

خستگی مزمن چیست؟

خستگی مزمن  یک خستگی مداوم است که دائمی و محدود کننده است.در این حالت خستگی غیر قابل توضیح، مداوم و عودکننده دارید. این شبیه به احساسی است که شما در هنگام ابتلا به آنفولانزا یا کمبود خواب زیاد دارید. اگر دچار خستگی مزمن یا بیماری عدم تحمل فعالیت سیستمیک (SEID) هستید، ممکن است صبح از خواب بیدار شوید و احساس کنیدکه انگار اصلا نخوابیده اید. یا ممکن است نتوانید در محل کار بخوبی کار کنید یا در خانه مفید باشید. همچنین ممکن است حتی برای مدیریت امور روزانه خود بیش از حد خسته باشید.

 

در بیشتر موارد، دلیلی برای خستگی وجود دارد. ممکن است رینیت آلرژیک، کم خونی، افسردگی، فیبرومیالژیا، بیماری مزمن کلیوی، بیماری کبدی، بیماری ریوی (COPD)، عفونت باکتریایی یا ویروسی، یا برخی شرایط سلامتی دیگر باشد. در اینجا به برخی از علل رایج خستگی و نحوه رفع آنها اشاره می کنیم.

 

1- آلرژی، تب یونجه و خستگی

علائم: خستگی، سردرد، خارش، احتقان بینی

رینیت آلرژیک یکی از علل شایع خستگی مزمن است. اما رینیت آلرژیک اغلب به راحتی قابل درمان و کنترل است. برای تشخیص، پزشک علائم شما را ارزیابی می کند. پزشک همچنین از طریق یک شرح حال دقیق یا آزمایش متوجه می‌شود که آیا آلرژی شما توسط گرده‌ها، حشرات (کنه‌های گرد و غبار یا سوسک)، شوره حیوانات، کپک‌ها، تغییرات آب و هوا یا چه چیز دیگری ایجاد می‌شود.

 

2-کم خونی و خستگی

علائم: خستگی، سرگیجه، احساس سرما، گیجی

کم خونی شایع ترین بیماری خونی در ایالات متحده است که بیش از 5.6٪ از آمریکایی ها را تحت تاثیر قرار می دهد. برای زنان در سنین باروری، کم خونی یکی از علل شایع خستگی است. این امر به ویژه برای زنانی که سیکل های قاعدگی سنگین، تومورهای فیبروم رحم یا پولیپ رحم دارند، صادق است.

کم خونی وضعیتی است که در آن شما گلبول های قرمز کافی ندارید. ممکن است به دلایل زیادی اتفاق بیفتد. به عنوان مثال، ممکن است نتیجه هموروئید یا مشکلات گوارشی مانند زخم یا سرطان باشد. داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا آسپرین نیز می توانند منجر به مشکلات گوارشی و خونریزی شوند. سایر علل کم خونی شامل کمبود آهن، اسید فولیک یا ویتامین B12 است. بیماری های مزمن مانند دیابت یا بیماری کلیوی نیز می توانند باعث کم خونی شوند.

اگر کمبود آهن دلیل خستگی شما باشد، درمان ممکن است شامل مکمل های آهن باشد. همچنین می توانید غذاهای غنی از آهن مانند اسفناج، بروکلی و گوشت قرمز را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا به کاهش علائم کمک کنید. ویتامین C همراه با وعده های غذایی یا با مکمل های آهن می تواند به جذب بهتر آهن و بهبود علائم کمک کند.

 

3-افسردگی، اضطراب و خستگی

علائم: غم و اندوه؛ احساس ناامیدی، بی ارزشی و درماندگی؛ خستگی

گاهی اوقات، افسردگی یا اضطراب ریشه خستگی مزمن است. افسردگی دو برابر بیشتر از مردان بر زنان تأثیر می گذارد و در اغلب خانواده ها دیده می شود. معمولاً بین سنین 15 تا 30 سالگی شروع می شود.

افسردگی پس از زایمان ممکن است پس از تولد نوزاد اتفاق بیفتد. برخی از افراد در زمستان دچار اختلال عاطفی فصلی می شوند که با احساس خستگی و اندوه همراه است. افسردگی اساسی نیز بخشی از اختلال دوقطبی است.

با افسردگی، ممکن است بیشتر روز در خلق و خوی افسرده باشید. ممکن است علاقه کمی به فعالیت های عادی داشته باشید. همراه با احساس خستگی، ممکن است زیاد یا خیلی کم غذا بخورید، زیاد یا کم بخوابید، احساس ناامیدی و بی ارزشی کنید و علائم جدی دیگری داشته باشید.

علائم اضطراب ممکن است شامل موارد زیر باشد:

تحریک بیش از حد

مشکل خواب

نگرانی بیش از حد

در بیشتر مواقع احساس «هوشیار بودن» دارید

احساس عذاب قریب الوقوع

عصبی بودن

اگر افسرده هستید یا علائم منظم اضطراب دارید، با پزشک خود صحبت کنید و یک معاینه فیزیکی انجام دهید. اگر هیچ دلیل فیزیکی برای افسردگی یا اضطراب وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است با شما در مورد گزینه های درمانی صحبت کند و ممکن است شما را برای ارزیابی روانشناختی به روانپزشک یا روانشناس ارجاع دهد.

 

4-عفونت ویروسی یا باکتریایی و خستگی

علائم: خستگی، تب، درد سر یا بدن.

خستگی می تواند از علائم عفونت های مختلف از آنفولانزا گرفته تا HIV باشد. اگر عفونت دارید، احتمالاً علائم دیگری مانند تب، درد سر یا بدن، تنگی نفس یا کاهش اشتها را خواهید داشت. (بسته به عفونتی که دارید متفاوت خواهند بود.)

عفونت هایی که ممکن است باعث خستگی شوند عبارتند از:

آنفولانزا

مونونوکلئوز

کووید 19

سیتومگالوویروس

هپاتیت

اچ‌آی‌وی

ذات الریه

درمان عفونت توسط پزشک اغلب خستگی شما را از بین می برد. اما برخی از عفونت ها، از جمله مونونوکلئوز و کووید-19، می توانند منجر به خستگی طولانی مدت شوند.

 

5-فیبرومیالژیا و خستگی

علائم: خستگی مزمن، درد عمیق عضلانی، نقاط حساس دردناک، مشکلات خواب، اضطراب، افسردگی

فیبرومیالژیا یکی از شایع ترین علل خستگی مزمن و دردهای اسکلتی- عضلانی به ویژه در زنان است. فیبرومیالژیا و سندرم خستگی مزمن اختلالاتی جداگانه اما مرتبط در نظر گرفته می شوند. آنها یک علامت مشترک دارند: خستگی شدید که به شدت در زندگی افراد اختلال ایجاد می کند.

با فیبرومیالژیا، ممکن است احساس کنید که مهم نیست چقدر بخوابید، هرگز این خواب کافی نیست. و ممکن است احساس کنید که در طول روز همیشه خسته هستید. خواب شما ممکن است با بیداری مکرر مختل شود. با این حال، ممکن است روز بعد هیچ اختلال خوابی را به خاطر نیاورید. ب

خستگی مداوم در طول روز همراه با فیبرومیالژیا اغلب باعث می شود افراد به اندازه کافی ورزش نکنند. که باعث کاهش آمادگی جسمانی می شود. همچنین می تواند منجر به مشکلات مربوط به خلق و خو شود. بهترین راه برای جبران این اثرات این است که سعی کنید بیشتر ورزش کنید. ورزش فواید فوق العاده ای برای خواب، خلق و خو و خستگی دارد.

 

6-آلرژی غذایی، عدم تحمل غذایی و خستگی

علائم: خستگی، خواب آلودگی، خستگی مداوم

اگرچه غذا به شما انرژی می دهد، تحقیقات پزشکی نشان می دهد که عدم تحمل غذایی پنهان – یا آلرژی – می تواند برعکس عمل کند. در واقع، خستگی ممکن است یک علامت هشدار اولیه از عدم تحمل غذایی یا آلرژی غذایی باشد. بیماری سلیاک، که زمانی اتفاق می افتد که نمی توانید گلوتن را هضم کنید، همچنین ممکن است باعث خستگی شود.

 

از پزشک خود در مورد رژیم حذفی بپرسید. این رژیم غذایی است که در آن غذاهای خاص مرتبط با علائم مختلف، از جمله خواب‌آلودگی را در عرض 10 تا 30 دقیقه پس از خوردن آن‌ها، برای مدت معینی حذف می‌کنید تا ببینید آیا تفاوتی ایجاد می‌کند یا خیر. همچنین می توانید با پزشک خود در مورد آزمایش آلرژی غذایی صحبت کنید – یا روی یک آزمایش حساب کنید که ممکن است به شما در شناسایی غذاهای آزاردهنده کمک کند.

 

7-بیماری قلبی و خستگی

علائم: خستگی ناشی از فعالیتی که باید آسان باشد

اگر بعد از فعالیتی که قبلاً آسان بود خسته شده اید – به عنوان مثال، بالا رفتن از پله ها – ممکن است وقت آن باشد که با پزشک خود در مورد احتمال بیماری قلبی صحبت کنید. بیماری قلبی علت اصلی مرگ و میر در زنان است. اگر خستگی شما به قلب شما مربوط می شود، داروها یا درمان ها معمولاً می توانند به رفع مشکل، کاهش خستگی و بازیابی انرژی شما کمک کنند.

 

8-آرتریت روماتوئید و خستگی

علائم: خستگی، سفتی صبحگاهی، درد مفاصل، مفاصل ملتهب

آرتریت روماتوئید (RA)، یک نوع آرتریت التهابی، یکی دیگر از دلایل خستگی مفرط است. از آنجایی که آسیب مفاصل می تواند منجر به ناتوانی شود، درمان زودهنگام و تهاجمی بهترین روش برای آرتریت روماتوئید است.

داروهایی که ممکن است در مراحل اولیه RA خفیف استفاده شوند عبارتند از:

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی

داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری

سایر اختلالات خودایمنی مانند لوپوس و بیماری شوگرن نیز ممکن است باعث خستگی شوند.

 

8-اختلالات خواب و خستگی

علائم: خستگی مزمن، احساس خستگی پس از بیدار شدن از خواب، خروپف

اختلالات خواب گروهی از شرایط هستند که خواب آرام و ترمیمی را مختل کرده یا از آن جلوگیری می کنند. این می تواند بر سلامت و کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد، بنابراین مهم است که به علائم و نشانه ها توجه کنید.

آپنه خواب یکی از شایع ترین اختلالات خواب است. اگر شما یا شریک زندگیتان متوجه خروپف شدید شدید و خسته از خواب بیدار شدید و همینطور بمانید، ممکن است دچار آپنه خواب شوید. بیش از یک سوم بزرگسالان در ایالات متحده حداقل چند شب در هفته خروپف می کنند. اما اگر خروپف تنفس شما را برای چند ثانیه متوقف می کند، می تواند آپنه خواب باشد. درباره بهترین حالت خوابیدن بیشتر بدانید و ببینید آیا خوابیدن روی شکم بد است یا خیر.

آپنه انسدادی خواب باعث کاهش سطح اکسیژن خون می شود. به این دلیل که انسداد مانع از رسیدن هوا به ریه ها می شود. سطح پایین اکسیژن همچنین بر عملکرد قلب و مغز شما تأثیر می گذارد. گاهی اوقات، تنها نشانه ای که ممکن است به آپنه خواب مبتلا باشید، خستگی مزمن است.

 

اما آپنه خواب تنها یکی از بسیاری از اختلالات خواب است که باعث خستگی می شود. سایر انواع رایج عبارتند از:

بی خوابی: شما نمی توانید بخوابید یا در طول شب بخوابید.

نارکولپسی: در طول روز به شدت احساس خواب آلودگی می کنید و ممکن است ناگهان به خواب بروید.

سندرم پاهای بیقرار (RLS): پاهای شما احساس ناراحتی می کنند و در هنگام خواب میل به حرکت دادن آنها دارید.

اختلال رفتاری در خواب REM: رویاها را در خواب با صحبت کردن، راه رفتن یا تکان دادن دستان خود به نمایش می گذارید.

با پزشک خود در مورد یک مطالعه خواب (پلی سومنوگرام) صحبت کنید تا متوجه شوید که آیا اختلال خواب دارید یا خیر. اگر اضافه وزن دارید وزن خود را کاهش دهید و اگر سیگار می کشید آن را متوقف کنید. هم چاقی و هم سیگار از عوامل خطر برای آپنه خواب هستند. خوابیدن به پهلو به جای پشت ممکن است به توقف آپنه خفیف خواب کمک کند.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا