سلولی مولکولیمیکروبیولوژی

مقایسه پروکاریوت و یوکاریوت ها:13 تفاوت کلیدی

تفاوت بین پروکاریوت و یوکاریوت ها

 

سلول های پروکاریوتی موجودات تک سلولی هستند که فاقد هسته و سایر اندامک های متصل به غشاء هستند. آنها معمولا کوچکتر وساده تر از سلول های یوکاریوتی هستند. سلول های پروکاریوتی ساختار ساده ای دارند که از دیواره سلولی، غشای سلولی، سیتوپلاسم و ریبوزوم ها تشکیل شده است. ماده ژنتیکی در سلول های پروکاریوتی در ناحیه ای به نام نوکلوئید قرار دارد که توسط هیچ غشایی محصور نشده است.

 

از طرف دیگر سلول های یوکاریوتی بزرگتر و پیچیده تر از سلول های پروکاریوتی هستند. آنها دارای یک هسته مشخص و انواع اندامک های متصل به غشاء هستند، از جمله میتوکندری، شبکه آندوپلاسمی، و دستگاه گلژی. سلول های یوکاریوتی همچنین دارای یک اسکلت سلولی هستند که پشتیبانی ساختاری را فراهم می کند و به حرکت کمک می کند. ماده ژنتیکی در سلول های یوکاریوتی درون یک هسته متصل به غشاء محصور شده است.

در این مقاله به بررسی تفاوت های دقیق سلول های یوکاریوت و پروکاریوت ها میپردازیم.

 

مقایسه پروکاریوتها و یوکاریوت ها

 

در اینجا دوازده تفاوت کلیدی بین سلول های یوکاریوتی و پروکاریوتی با جزئیات ذکر شده است:

 

  1. اندازه: سلول های پروکاریوتی به طور کلی از نظر اندازه کوچکتر از سلول های یوکاریوتی هستند. قطر پروکاریوت ها 0.1-5 میکرون است، در حالی که اندازه یوکاریوت ها بسیار بزرگتر است.

 

  1. هسته: پروکاریوتها هسته متصل به غشاء ندارند، در حالی که یوکاریوتها دارای یک هسته کاملاً مشخص حاوی DNA آنها هستند.

 

  1. DNA: سلول های پروکاریوتی دارای یک مولکول DNA حلقوی هستند که در ناحیه ای از سیتوپلاسم به نام نوکلوئید یافت می شود. سلول های یوکاریوتی دارای کروموزوم های خطی متعددی هستند که در هسته محصور شده اند.

 

  1. اندامک های متصل به غشاءمحصور با غشا: سلول های پروکاریوتی فاقد اندامک های محصور با غشا مانند میتوکندری، لیزوزوم و شبکه آندوپلاسمی هستند. سلول های یوکاریوتی دارای این اندامک ها هستند که عملکردهای مختلفی از جمله تولید انرژی و سنتز پروتئین را انجام می دهند.

 

  1. تقسیم سلولی: سلول های پروکاریوتی از طریق شکافت دوتایی تقسیم می شوند، در حالی که سلول های یوکاریوتی از طریق میتوز و میوز تقسیم می شوند.

 

  1. کروموزوم ها: سلول های پروکاریوتی دارای یک کروموزوم واحد هستند، در حالی که سلول های یوکاریوتی دارای کروموزوم های متعدد هستند.

 

  1. ریبوزوم ها: سلول های پروکاریوتی دارای ریبوزوم های کوچکتر (70S) هستند، در حالی که سلول های یوکاریوتی دارای ریبوزوم های بزرگتر (80S) هستند.

 

  1. دیواره سلولی: بسیاری از سلول های پروکاریوتی دارای دیواره های سلولی ساخته شده از پپتیدوگلیکان هستند، در حالی که سلول های یوکاریوتی معمولا دارای دیواره های سلولی ساخته شده از سلولز، کیتین یا سایر پلی ساکاریدها هستند.

 

  1. تاژک: سلول های پروکاریوتی تاژک هایی دارند که از نظر ساختاری با سلول های یوکاریوتی متفاوت هستند. علاوه بر این، برخی از پروکاریوت ها دارای پیلی هستند که در یوکاریوت ها یافت نمی شوند.

 

  1. جریان سیتوپلاسمی: سلول های یوکاریوتی اغلب دارای جریان سیتوپلاسمی هستند که به مواد اجازه می دهد تا به طور موثرتری در سراسر سلول حرکت کنند. سلول های پروکاریوتی این مکانیسم را ندارند.

 

  1. حرکت: سلول های پروکاریوتی می توانند با استفاده از تاژک های خود یا با سر خوردن روی سطوح حرکت کنند. سلول های یوکاریوتی معمولاً با استفاده از ساختارهایی مانند مژک یا شبه پودی حرکت می کنند.

 

  1. تنظیم ژن: سلول های یوکاریوتی مکانیسم های پیچیده تری برای تنظیم ژن نسبت به سلول های پروکاریوتی دارند. این به آنها اجازه می دهد تا با دقت بیشتری به تغییرات محیطی پاسخ دهند و عملکردهای تخصصی تری را انجام دهند.

 

13.ترکیب دیواره سلولی: پروکاریوت ها معمولا دارای دیواره سلولی ساخته شده از پپتیدوگلیکان هستند، در حالی که یوکاریوت ها ممکن است دیواره سلولی ساخته شده از سلولز (در گیاهان) یا کیتین (در قارچ ها) داشته باشند.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا